Hoppa till innehållet

FAQ

TPMS, måste jag ha det?

Nej, det måste du inte, se mer under fliken TPMS.

Måste man ha sommardäck?

Nej det finns inget krav på sommardäck dock får du inte använda dubbdäck under vissa perioder. Friktionsdäck får man använda även på sommaren men det är direkt olämpligt då de är konstruerade för kallt klimat och slits fort i värme och därmed en onödig miljöbelastning.         Det finns även en säkerhetsaspekt att ta hänsyn till.

Ditt fordon ska ha vinterdäck från 1 december–31 mars, om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtet 1 oktober – 15 april om det är eller befaras bli vinterväglag.
Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig.

Vad säger lagen om mönsterdjup?

Vid sommarväglag ska däck ha minst 1,6 millimeters mönsterdjup. Vid vinterväglag gäller minst 3 millimeter för lätta fordon och personbilar och minst 5 millimeter för tunga fordon.  Det är viktigt att ha ett bra mönsterdjup och dubbutstick men det finns inget ålderskrav för däck. Vid de undersökningar som har gjorts har man inte kunnat se någon tydlig försämring av gamla vinterdäcks friktionsegenskaper.

Bästa däcken bak eller fram?

De däck som har det största mönsterdjupet eller bedöms ha det bästa väggreppet bör vara monterade bak på fordonet för att minska risken för sladd vid bromsning och i svängar. Däcken med största dubbutsticket bör monteras bak. Detta gäller både fram- och bakhjulsdrivna bilar.

Storlekar på däck till min bil?

Däcken du köper till bilen ska passa bilens vikt och hur fort bilen får köra. Hjulen vi säljer är till en specifik bilmodell och passar därför med lastvikt och dimension mot det registreringsnummer du angivit i sökfunktionen. Eftermarknadsfälgar kan passa flera bilmodeller, då måste du kontrollera dimensionerna och lastvikt innan du beställer.

I bilens registreringsbevis står det vilken storlek däcken och fälgar ska ha.

Du måste beakta att fälgens offset ET avgör bilens spårvidd, hjulen får inte sticka utanför karossens sida, samtidigt som dimension på däck och fälg avgör hur långt ett hjul rullar på ett varv och därmed kan ställa till det med vad hastighetsmätaren visar. Om du inte vet så håll dig till rekommenderade dimension enligt bilens instruktionsbok.

Alla däck på bilen ska vara av samma typ, alltså du får inte ha två sommardäck och två vinterdäck på bilen samtidigt eller för den delen två dubbdäck och två friktion.

Fälgar har flera olika delar att hänsyn till inte bara dimension och offset utan även bultmönster och nav. Bultmönstret även kallat bultfördelning är avståndet mellan bultarnas/skruvarnas eller muttrarnas, för den delen, håltagning i fälgen. De mäts diagonalt mot varandra i mm skrivs ut fälgdatan som tex 5x112. Det betyder att det är 5 st hål med diagonalmått på 112mm centrum till centrum (CC mått).

Nav är hålet i mitten som finns på nästan alla moderna bilar och kan justeras med navringar vid behov, anges i diameter och mått i mm.

Själva hålen i fälgen måste också stämma överens med de bultar/skruvar som används till den specifika bilen. Även konan som skruven eller muttern har måste stämma överens med den aktuella fälgen. Använder man originalhjul är det enkelt, då kan man använda de standard skruvar/muttrar som följde med bilen.