Hoppa till innehållet

Hitta dina sommardäck

Tidigare talade man om gröna sommardäck eller miljödäck. Det man menar är däck som rullar lätt och med det sänker utsläppen genom lägre bränsleförbrukning. Nu med Energimärkningens införande har sommardäckens miljöpåverkande värden blivit tydligare för konsumenterna.

Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning. För att få rätt dimension till din bil kontrollera i bilens registreringsbevis eller se efter vilken dimension som sitter på bilen nu.

Sommardäckets gummiblandning och mönster är skapat för att passa just för årstidens vägförhållanden. Ett sommardäck ska klara en hög påfrestning mot underlaget. Det har därför ett hårdare gummi än vinterdäcket och en viskositet som ger ett bra grepp. Mönstret är speciellt designat för att leda bort vatten och minska risken för vattenplaning. 

Däckets påverkan på miljön

Ett däck påverkar miljön på många sätt – först vid tillverkningen. Men när det används påverkar däcket miljön som mest. Fordonets bränsleförbrukning innebär störst miljöpåverkan från ett däck. Självklart påverkar din kör stil hur miljön påverkas, men det är också viktigt att välja däck med lågt rullmotstånd och lång livslängd. Alla däck måste vara märkta med en så kallad Energimärkning där man kan jämföra de olika däcken. Om hjulinställningen är fel slits däcken onödigt fort. Kontrollera hjulinställningen direkt när du köper nya däck – det är en utgift som lätt kan spara pengar åt dig. Det samma gäller för lufttrycket i däcket. Har du fel lufttryck slits däcket onödigt fort och bränsleförbrukningen ökar, så kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Fel lufttryck kan också påverka köregenskaperna, och därmed också säkerheten. Gå gärna in på Bilprovningen och läs deras tips om däck. 

Rätt lufttryck är bra för både säkerhet och miljö

När väl däcken är monterade på bilen glömmer många bilister att kontrollera lufttrycket. Visserligen kontrollerar verkstaden lufttrycket vid varje service, men det är på tok för sällan. Undersökningar visar att för högt och lågt lufttryck i däcken har negativ påverkan på både säkerhet och miljö.

När lufttrycket i däcket ligger på rätt nivå rullar hjulet lättare och därmed drar bilen mindre bränsle. Däcket får även optimal kontaktyta med vägbanan i och med att formen på däcket blir rätt. Detta gör att däcket håller längre och att vägegenskaperna blir bättre.

Om du kör med åttio procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med cirka tre procent. Normalbilisten kan alltså spara runt 500 kronor om året i minskad bränsleförbrukning bara genom att kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet.

Produkter från välkända märkesdäck

Som en oberoende grossist av däck, sätter vi våra kunder i fokus genom att erbjuda ett brett utbud av ”nya” och begagnade däck. Om du är osäker på vilken typ av produkter som du behöver, rekommenderar vi dig att gå till vår startsida och söka efter alla produkter som finns med hjälp av ditt bilregistreringsnummer. Behöver du hjälp så oroa dig inte, vi guidar dig genom hela processen och är bara ett telefonsamtal bort.