Hoppa till innehållet

Vinterdäck friktion

Dubbfritt eller friktionsdäck som det också kallas kan i sig delas in i två grupper, nordiskt och europeiskt friktionsdäck.

Bägge är tillåtna i Sverige så länge de uppfyller kraven för vinterdäck. Mer om det kan man läsa här.

Det europeiska har en annan gummiblandning som är något hårdare och oftast högre hastighetsklassning och är mer populärt i tex. Tyskland. Exempel på denna typ är Nokian WR.                            

Nordiska friktionsdäcket har en mjukare gummiblandning för att klara de kallare temperaturerna som råder i just Norden. Exempel på det är Nokian R2 & R3.

Av säkerhetsskäl är det inte lämpligt att köra på vinterdäck under sommaren, dessutom slits de mjuka vinterdäcken ned väldigt snabbt då vid körning under sommarhalvåret. Allrounddäck eller året-runt-däck benämns däck som man ska kunna köra på året runt.

Dubbfritt eller dubbdäck

Försök att välja de vinterdäck som passar dina körförhållanden. Kör du mest på barmark och blöt asfalt kan dubbfria däck vara mycket bra och många gånger bättre än dubbat. Är du mer ute på isiga och rejäla vintervägar kan dubbdäck vara det bästa valet. Skillnaden i väggrepp mellan dubbdäck och dubbfria däck har minskat med utvecklingen av däcksorterna, och idag finns bra dubbfria alternativ för is och snö. Inget vinterdäck är perfekt på alla underlag.

Däckets påverkan på miljön

Ett däck påverkar miljön på många sätt – först vid tillverkningen. Men när det används påverkar däcket miljön som mest. Fordonets bränsleförbrukning innebär störst miljöpåverkan från ett däck. Självklart påverkar din kör stil hur miljön påverkas, men det är också viktigt att välja däck med lågt rullmotstånd och lång livslängd. Alla däck måste vara märkta med en så kallad Energimärkning där man kan jämföra de olika däcken. Om hjulinställningen är fel slits däcken onödigt fort. Kontrollera hjulinställningen direkt när du köper nya däck – det är en utgift som lätt kan spara pengar åt dig. Det samma gäller för lufttrycket i däcket. Har du fel lufttryck slits däcket onödigt fort och bränsleförbrukningen ökar, så kontrollera lufttrycket med jämna mellanrum. Fel lufttryck kan också påverka köregenskaperna, och därmed också säkerheten. Gå gärna in på Bilprovningen och läs deras tips om däck

Rätt lufttryck är bra för både säkerhet och miljö

När väl däcken är monterade på bilen glömmer många bilister att kontrollera lufttrycket. Visserligen kontrollerar verkstaden lufttrycket vid varje service, men det är på tok för sällan. Undersökningar visar att för högt och lågt lufttryck i däcken har negativ påverkan på både säkerhet och miljö.

När lufttrycket i däcket ligger på rätt nivå rullar hjulet lättare och därmed drar bilen mindre bränsle. Däcket får även optimal kontaktyta med vägbanan i och med att formen på däcket blir rätt. Detta gör att däcket håller längre och att vägegenskaperna blir bättre.

Om du kör med åttio procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med cirka tre procent. Normalbilisten kan alltså spara runt 500 kronor om året i minskad bränsleförbrukning bara genom att kontrollera lufttrycket i däcken regelbundet.

Produkter från välkända märkesdäck

Som en oberoende grossist av däck, sätter vi våra kunder i fokus genom att erbjuda ett brett utbud av ”nya” och begagnade däck. Om du är osäker på vilken typ av produkter som du behöver, rekommenderar vi dig att gå till vår startsida och söka efter alla produkter som finns med hjälp av ditt bilregistreringsnummer. Behöver du hjälp så oroa dig inte, vi guidar dig genom hela processen och är bara ett telefonsamtal bort